Šta posetiti

Atrakcije Vrnjačke Banje

Izvori Vrnjačke Banje

Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja do danas je nađeno 7 izvora termomineralnih voda, od kojih je 6 na prostoru samog lečilišta, a jedan u okviru opštine. Mineralni izvor Topla voda, nalazi se u Vrnjačkom Parku, kod Rimskog izvora, dakle u centralnom banjskom jezgru. Izvor Snežnik nalazi se nešto dalje u zoni Vrnjačke reke, dok je izvor Slatina smešten u zoni Lipovačke reke. Izvor Jezero je, poput Tople vode, smešten u banjskom parku na sredini puta između izvora Snežnik i Slatina, a Beli izvor se nalazi u neposrednoj blizini ušća Lipovačkog potoka u Lipovačku reku. Izvor Borjak nalazi se na 700 metara uzvodno uz Vrnjačku reku, od izvora Snežnik.

Vrnjačko vrelo je smešteno na okvirno pola puta magistralom, između Kraljeva i Kruševca. Četiri od postojećih sedam izvora koriste se za različite vidove balneoloških terapija termomineralnim  vodama i to: Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezereo, dok se voda sa dva izvora, zbog svojih karakteristika flašira kao stona mineralna voda ( voda Vrnjci, sa izvora Vrnjačko vrelo i Topla voda).

Planina Goč

Goč, planina kopaoničkog masiva, koja se uzdiže u zaleđini Vrnjačke Banje, jedna je od najomiljenijih izletničkih destinacija, kako samih Vrnjčana tako i mnogih njihovih gostiju. Ova planina prekrivena gusto zbijenim stablima, dobrim svojim delom pripada opštini Vrnjačka Banja i jedan je od njenih najlepših ukrasa.
Na Goču se nalazi ski staza na kojoj zimi skijaju gosti Vrnjačke Banje, tu je i jezero Selište, staza zdravlja, brojni ribnjaci i seoska gazdinstva, kao i još mnogo toga u čemu možete uživati i čime možete obogatiti svoj boravak u Vrnjačkoj Banji.

Od banje do vrha Goča potrebno je između 30 i 40 minuta motornim vozilima. Ako ste voljni da vidite što više od Goča, naša topla preporuka je da do njega dođete takozvanim starim putem, a da se vratite novim. Stari put do Goča je u solidnom stanju, put je uzak, a krajolik kojim Vas vodi obiluje netaknutom lepotom. Kada preko Sunčanog brega izađete iz banje, a uspon odpočne, prećićete polako u banjsko lovište „Borjak“. Put vas, između visokih stabala, uspinjući se serpentinama vodi do samog vrha. U nekim od seoceta na vrhu možete saznati više o lepotama Goča, a ljubazni domaćini rado će Vas uputiti do željene destinacije.

Zamak Belimarković

Na uzvišenju iznad Toplog izvora, nalazi se jedan od najstarijih (starija je samo crkva) i najreprezentativnijih objekata Vrnjačke Banje – letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, koji je u 20 – om veku kršten kao „Zamak kulture“.

Zamak kulture zidan je krajem 19-og veka, tačnije u vremenskom razdoblju između 1888. i 1894. godine, za namesnika tada maloletnog kralja Srbije Aleksandra Obrenovića, generala Jovana Belimarkovića. Ovaj velelepni zamak jedan je od banjskih zaštitnih znakova, motiva po kojima je prepoznaju i arhitektonski najsavršenijih banjskih objekata. Ujedno je i jedan od najstarijih, znajući da je od letnjikovca generala Belimarkovića, starija samo vrnjačka crkva.